Visby – Magnifikt

Visby innanför murarna, måste vara en av de bästa sommarstäderna i Sverige. Här finns mycket, med ett kraftigt överutbud av mat, dryck och nöjen. Men titta lite utanför krogen. så upptäcker du en hel del annat, sådant som kroppen i många fall mår alldeles utmärkt av att besöka och/eller beskåda. Här är några exempel:

Botaniska trädgården:
Ligger i den nordvästra delen av staden. En oerhört välskött plantering som bland annat visar upp vackra rosor, apornas skräck och ett tulpanträd. Allt i en lugn och stillsam miljö. Sätt dig gärna på någon av parkens bänkar och känn hur lugnet drabbar dig på ett skoningslöst trevligt sätt.

Domkyrkan, St Maria.
Det här är den enda medeltida kyrkan som finns kvar i bevarat skick. Den var tyskarnas kyrka under medeltiden. När tyskarna återvände, under 1500-talet, så brända man alla kyrkor, förutom denna. Det var ju deras egna. Här beundrar du byggnadskonsten och de stenskulpturer som finns. Bland annat vattenutkastarna på taket, som förutom att kasta ut vattnet så att det inte rinner längs väggen även har som uppgift att skydda kyrkan mot onda andar. Inne i kyrkan ska du framförallt titta närmare på altartavlan.

Hamnen:
På dagtid sätter du dig på någon närbelägen restaurang och njuter av det myllrande hamnlivet. Det är många som ska göra mycket på kort tid, det vill säga stressade och hippa semesterfirare. Det går inte alltid som det var tänkte, vilken kan vara ett nöje för betraktaren.

Adelsgatan:
Shopping av det mesta. Här ligger bland annat den klassiska bokhandeln Wessman & Pettersson. Det finns många andra små trevliga butiker. Den andra shoppinggatan är St Hans gatan, där bland annat Acantus och Kränku finns.

Stadsmuren:
Denna, drygt tre kilometer långa välbevarade stadsmur ska du givetvis besöka. Kanske inte undersöka varje sten, men åtminstone ta dig en noggrann titt. Det finns mycket historia i denna mur, som byggdes på 1200-talet. Dels för att skydda stadsborna mot bönderna. Det pågick ett handelskrig mellan de båda, ett handelskrig som utmynnade i ett riktigt inbördeskrig år 1288. Muren skyddade också mot överfall från sjösidan. Det är Europas bäst bevarade stadsmur, så titta och njut med försiktighet.

Visby - Österport - Stadsmuren

Visby – Österport – Stadsmuren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

femton − sex =