VISA – kortet fungerar numera ganska dåligt i Europa. Välj att komplettera, annars har du problem.

Jag har nu fått lära mig den hårda vägen att VISA-kortet har upphört att gälla på flera ställen. Det gäller i Holland, Belgien och Frankrike. På en del bensinstationer, restauranger och andra ställen som används av mig som turist, fungerar det inte. Som tur är har jag alltid en liten resekassa med mig. I annat fall vet jag inte hur jag hade löst uppkomna situationer.

Tips

Så tipset är att du har två kort med dig, ett Visa och ett MasterCard. Och så lite kontanter, tvärt emot vad som rekommenderas av andra.

Andra länder

Hur det är i andra länder, det vet inte jag. Mitt VISA har alltid fungerat problemfritt vart jag än har åkt i Europa. Men nu var det, som skrivet, tvärkört. Jag har ställt frågan till min bank, men dör har jag ännu inte fått något svar. Jag får avvakta lite, och återkomma när svaret är kommet.

Bankomater

Jag har ännu inte upptäckt några problem att ta ut kontanter i bankomater eller motsvarande i de länder jag nu besöker, Holland, Belgien och Frankrike. Så det känner jag fungerar. Men hur kul är det att gå med ett gäng Euro på fickan när det skummar på i gränderna. Eller hala upp en rulle Euro och betala med på krogen.

Min lösning

Jag har i och för sig två kort, ett av varje. Dessutom har jag alltid med mig ett gäng Euro, ja så mycket att jag kan betala middagen kontant. Dessa Euro hämtar jag ut i min bankomat hemma i Sverige innan jag åker. Förr om åren har det alltid räckt. I år tog de slut under första dagarna, så jag har varit tvungen att ta ut ny. Det kostar här utomlands 35 kronor. Jo det tycker jag blir onödiga pengar, om jag då i normalfallet hade betalat med kortet, som då i och för sig har en dold avgift via något sämre växelkurs.

Affärsgatan i Gent - den lyxiga.

Affärsgatan i Gent – den lyxiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

14 + fyra =