Valencia – Spaniens tredje största stad

Spanska städer – Valencia

Dags att utforska de Spanska städerna. Valencia är, efter Madrid och Barcelona, den tredje största staden i landet. det bor ca 800 000 i staden och det dubbla i storstaden. Den ligger på ca 250 mil söder om Malmö, eller ett flyg på några timmar. Det är dags att staden i besittning. Jag har aldrig varit där. När jag läser så är det en hel del som lockar till denna stad, som grundades några hundra år innan kristi födelse. Kultur och nöjen ska det finnas gott om i denna hamnstad.
temperaturen kan man knappast klaga på. Lägst medeltemperatur i januari, 16 grader, och högst i augusti med 30 grader. Skulle du få för dig att ta ett dopp, så går det året om. Troligtvis har man aldrig sett is i området, då vattentemperaturen stannar på lite kyliga 15 grader. Högst i augusti med 25. Det senare kan jag tycka vara OK.

Arkitektur

Stadens son, arkitekten Santiago Calatrava, har satt sina spår i staden. Så även i ett närmare område. Det var han som konstruerade Turning Torso i Malmö, liksom Athens Olympiastadion. I hemstaden har han bland annat ritat Operahuset och en del broar.

Nöjen

Eftersom Valencia är en hamnstad, så är utbudet oerhört stort. I mitten av mars varje år, arrangeras den största festen, Les Falles. En fest som pågår fem dagar och där de flesta i regionen medverkar. Men även i övrigt kan man ta för sig av utbudet, som i stort sett pågår dygnet runt.

Sport och idrott

Med denna storlek av stad, så finns det naturligtvis ett stort sportutbud. I fotbollens högsta liga hittar vi Valencia FC och Lavente. Strax utanför Valencia ligger motorbanan Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo, en bana som tar in ca 120 000 besökare. Man har inte haft F1, ännu. Men det mesta övriga har varit på banan.

Så då är det dags att sätta på sig resekostymen, shorts och t-shirt och dra till Valencia. Mycket att uppleva.

Valencia - en av alla de vackra vyerna

Valencia – en av alla de vackra vyerna