Tyskland – Franken – Ansbach

Franken i hjärtat av Europa – Ansbach

Några mil söder om Nürnberg ligger denna lilla trevliga stad med ca 40 000 innevånare. Staden grundades på 700-talet, då omkring det kloster som uppfördes, ett kloster Benediktinorden. Jag har inte listat ut om det var ett nunne- eller munk-kloster. Ordern hade ju båda varianter.
Stadens långa historia ger den naturligtvis en hel del små saker som gör att man minns. Byggnadsstilar som barock och Renässans präglar delar av den historiska staden. Den klarade sig väldigt bra undan krigets förödelse, och många av byggnaderna är då i original. Den lilla stadskärnan inbjuder till promenader. Besök den gamla protestantiska kyrken eller trädgården vid domstolsbyggnaden.

Besöker du staden på sommaren, så finns det tre festivaler att boka in. Den första, Rokoko-festivalen brukar husera första veckan i Juli. Därefter är det både Bach och Kaspar Hauser festival. De går av stapeln i början av augusti. De delar solidariskt på utrymmet, då de går av stapeln vartannat åt. Bach på udda år och Kasper Hauser på jämna år.

Johann-Sebastian-Bach

Exakt vilken anknytning Johann-Sebastian-Bach har till Ansbach, det vet jag inte. Han var ju betydligt mera knuten till Leipzig, där han var anställd de sista 28 åren av sitt liv. Vet du varför man har festivalen i Ansbach, får du gärna skriva det i kommentarerna.

Kasper Hauser

Kasper Hauser har jag bättre koll på. Han kom som okänd yngling till Nürnberg. Man försökte förmå honom att minnas vem han var, dock utan resultat. Sedan flyttades han till Ansbach, där han mördades 1833, då 21 år gammal, av en okänd gärningsman, som satte tre knivhugg i bröstet på honom. Det finns givetvis rykten om att Kasper var en avkomma av börd. Rykten säger både storhertig Karl av Baden eller grevinnan Luise von Hochberg. Ingen är dock bekräftad. Men mordet, och tidigare två mordförsök, ska ha iscensatts av någon med gott om pengar, för att tysta Kasper Hauser och då även tysta en kommande skandal. Kasper ansågs vara en oäkting. Huruvida det ligger någon sanning i detta, ja det vet man icke.

Du hittar mera information om Ansbach på stadens hemsida.

Ansbach Centrum

Ansbach Centrum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

1 × 3 =