Tournai – En liten pärla i Belgien!

Tournai – Dags för ett besök?

Jag sitter här och letar besöksmål till vår höstresa. Den ska gå längs Västra Europa, med början i Holland, vidare genom Belgien, Frankrike och kanske avslutas i Spanien, där vi vänder och åker hem. Men frågan är ju om vi kommer så långt. Jag letar efter olika platser, och så läser jag lite om dessa platser. Och så står platsen helt plötsligt på listan över platser som bör besökas. Tournai dök jag bara på när jag läste om Gent. Den staden fick bygga sitt kloster tack vare att godkännande av Biskopen i Tournai. Ja, på den vägen blev det.

Tournai är en liten trevlig stad med drygt 60 000 innevånare. Den ligger i sydligaste Belgien och gränsar till Frankrike. Av detta läge förstår du att det varit en del olika överhögheter. Sedan 1709 har Tournai Belgiskt överhöghet.

Förutom alla trevliga gamla byggnader, så finns här en del moderna turiststråk. Shoppinggator som har det mesta, samt en hel del antikbodar. Ja, bar en sådan sak kan locka mig. Det som ändå är den största attraktionen är katedralen. Liksom många andra är den byggd i två stilar, den tidiga romanska och sen senare Gotiska stilen. Det innebär att den inte är ombyggd på de senare cirka 800 åren. Sådant lockar. Byggnaden finns med på UNESCOs världsarvslista. Bra, då kan jag pricka av även denna när det blir besök.

Notre-Dame Cathedral - Tournai

Notre-Dame Cathedral – Tournai

Staden har ett berömt konstmuseum, konstigt vore det annars där det ligger, mitt bland många duktiga konstnärers hem. Stadskärnan ska vara en av Belgiens äldsta, och här finns givetvis ett stort vackert torg. Det kantas är en hel del restauranger, så man behöver icke vara hungrig. Det är bara att ta för sig.

Jag lär återkomma med mera om denna stad. Just nu läser jag på Tournais turistsida. Men vi kommer förhoppningsvis att besöka staden i höst, och då ska du givetvis få ta del av allt som jag hittar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

18 + sjutton =