Tirana . ett kommande resmål?

#FotbollsEM2016

Efter Albaniens seger i går mot Rumänien, passar det väl bra att belysa Tirana?

Albanien har jag länge klassat som ett kommunistland, och det har varit en korrekt bedömning, fram till 1991. Då lösgjorde man sig från denna styrelseform och antog den västerländska modellen. Numera kan landet anses ha bra standard, även om man har en bit kvar till övriga Europa.

Men vackra Tirana kan alltid besökas. huvudstaden har givetvis fått ta sin del av uppryckningen och är numera en stad med en del puls, i en nivå som passar många. Här blandas de nya färgstarka byggnaderna med det gamla gråa kommunistiska. Denna färgglada förebilden ger människorna en ny livsglädje. Staden är känt för sitt nattliga kafékultur.

De religiösa byggnaderna, både kristna och muslimska visar att man har en acceptans för andra uttryck än sina egna. Det visar också på stadens (och landets) blandade historia som mynnat ut i dagens månghkulturella tidsepok.

Skanderbegtorget är stadens kulturella och sociala centrum. Namnet har man hämtat från den gamla frihetskämpen Gjergj Kastrioti, som kallades Skanderbeg. Han levde under första delen av 1400-talet. På södra delen av torget står en staty av honom.

Om du, så som jag ofta gör, tar bilen. Ja då får du räkna med några dagar. Det är ungefär 250 mil från Helsingborg till Tirana. Genom Tyskland är det sällan problem. Men sedan dyker vägavgifternas glada tid upp. Genom Österrike och Slovenien skulle jag föredra motorvägar för ca 10 – 20 € per land. Du kanske svänger in och kör genom Italien. Då slipper du Slovenska avgifter. Men när du kommer in i Kroatien, ta kustvägen Jag har för mig den heter E65 i början och går över till väg 8 vid Zadar. Det tar betydligt längre tid, men oj vilka upplevelser du får vara med om. Sedan är det en kort passage i Montenegro innan du är framme. Läs gärna på vår bilguide innan du ger dig iväg.

När du väl har kommit till Tirana, se till att du stannar några dagar eller en vecka. Prisnivån i Albanien är låg och turismen utvecklas snabbt. Det flesta är ännu anställda i jordbruket, drygt femtio procent. Men landet tillhör de få länder i Europa med positiv tillväxt, så ge dom lite tid, så blir det nog väldigt bra.

Jag har inte besökt vare sig landet eller staden. men lugn, det kommer inom kort. Det ligger högt på min lista.

Skanderbegtorget - Tirana

Skanderbegtorget – Tirana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

18 + fem =