San Sebastian – En av två kulturhuvudstäder 2016

Där i norra Spanien, i Baskien, ligger den andra kulturhuvudstaden för 2016. Den, liksom Polens bidrag, är två platser som jag ännu icke besökt. Båda har dock att förvänta sig besök inom kort, ja i vart fall under detta år. Om Wrocław berättar jag lite i ett tidigare inlägg. San Sebastian ligger lite längre bort, ca 200 mil från Malmö, om man nu tar bil eller cykel. Två långa eller tre lite kortare dagar, så är man på plats.

San Sebastian - Flygbild

San Sebastian – Flygbild

Som framgår av flygbilden ovan, så finns det två badstränder i Sen Sebastian. Den vänstra ska vara världens finaste badstrand. Den högra skapar fina vågor och lockar naturligtvis till sig surfande ungdomar.

Staden grundades 1181, då som en handelshamn för övriga dela i området. Senare har det utspelas mycket krig och oroligheter, då även terror. men sedan man fick bukt med den senaste terrororganisationen, ETA, så råder ett lugn. Staden börjar bli en stor turistattraktion. Att bli kulturhuvudstad bidrar givetvis till detta rykte. Sedan tidigt 1990-tal har man då renoverat och byggt upp sin stad. Idag bor knappt 200 000 personer här. Det blir således en alldeles lagom stad att besöka. Förhoppningsvis kommer vi hit i höst då vi tar oss söderöver med Bil. San Sebastian står på listan över önskvärda stopp. Jag återkommer med rapport, ja oavsett om vi hamnar här, eller om vi hamnar på något annat ställe. Europa fullständigt kryllar av alla dessa oerhört vackra platser.