Primosten – Kroatien

Dags för lite pittoreskt? Primosten är ett förslag.

Gillar du små pittoreska städer, eller kanske man ska kalla detta en lite by. Då bör Primosten vara en plats som skulle passa dig alldeles utmärkt. Eller du har kanske, som jag, besökt den lilla halvön, cirka sex mil norr om Split. De cirka 3 000 fast boende måste känna en plats på jorden. Här finns allt du behöver, bad, stad, god mat och mitt i ett vindistrikt. Det kan bara njutas.

Byn begränsas av vatten, ja om du ska bo i den gamla staden. Det var från början en fiskeby, liksom många andra platser som ligger längs kusten. Fisket finns kvar, om än i begränsad omfattning. I stället är det inkomster från turism som har tagit över. Jag har inga siffror på hur många som jobbar med turism, men med tanke på alla serveringar som finns, så borde det vara ganska många.

Ska du besöka byn över dagen, ta med dig badkläder. Det finns en alldeles utmärkt badstrand i närheten av byn.

Primosten Hamnen

Primosten Hamnen

En av dagarna kan du ägna åt utflykter till de olika vingårdrna som ligger i området. Jag håller på att leta efter var de finns exakt. Det borde inte vara några större problem att hitta ett gott lokalt producerat vin i detta kustvindistrikt. Lite frågvis hos den lokala turistbyrån, så är det problemet löst.

Primosten Hyra lägenhet

Primosten Hyra lägenhet

På själva halvön finns inte speciellt många hotell. Vill du bo riktigt centralt, ja då är nog lägenhet att föredra. Du kan boka hemifrån, eller så chansar du och slinker in på något litet ställe där denna skylt sitter framme. Ibland går det, ibland icke. Biltrafiken är begränsad i innerstaden. När du kommer dit förstår du varför. Plats är det ont om. Men det finns en uppförsbacke. Den som går till kyrkan, som då ligger på toppen. Även om du inte gillar motion, så ska du definitivt ta dig upp för alla dessa backar. Belöningen är en magnifik utsikt.

Primosten Restaurang med färg

Primosten Restaurang med färg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sex + 14 =