Monts du Velay – Auvergne – osten Saint Agur

#FotbollsEM2016
I dag finns det en ost med i ett recept på GodMatvarjedag, som härstammar från den lilla orten Monts du Velay i regionen Auvergne. Detta är en fattig region som ligger i sydöstra Frankrike. Regionen gränsar till mycket gott, Bourgogne i öster, Provence i söder, Bordeaux i väster samt Val de Loire i norr. Du som kan din Franska karta ser att det är mycket bördiga och berömda områden. (Ja, Auvergne gränsar till några områden till.) Om nu Auvergne inte har några bördiga marker, eller marker som kan odlas vin på, då får man hitta på egna små saker. Saint Agur är ett exempel på en alldeles utmärkt produkt härifrån. I den lilla byn Beauzac (ca 3000 innevånare) tog man fram denna underbart goda ost. Det var företaget Bongrain som 1988 testade fram osten, som sedan har blivit vida berömd.
Området är, som sagt, ganska bergigt och de stora vägarna passerar icke här. men om du är i området, så gör en avstickare. I stället för att blåsa motorvägen mellan Lyon och Nice, till en ansenlig kostnad, ta av och njut av de bergiga vägarna. Stanna till i byarna. Rät vad det är, så stöter du på en fin liten by som Beauzac och kan köpa din ost direkt på plats. Sådana saker gillar jag. Ibland finns det visningar och man kan då kliva in och titta på produktionen.
Det behöver inte bara vara Saint Agur som du ska leta efter. Hela Frankrike är uppbyggt kring mat. Denna blåmögelost finns med i ett recept idag på GodMatVarjeDag, det var därför intressant att leta efter var den verkligen var tillverkad och hur man kommer dit. Ja, du behöver inte åka till Frankrike och handla, du kan säkert hitta den i din närmaste butik. I Sverige är det Wernersson som hanhar den goda osten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

tre × 2 =