Köttbullar

Köttbullar, egna recept är guld värda.

I många länder har man någon form av köttbullar. Men jag föredrar nog ändå våra svenska köttbullar, de står i en klass för sig. Då givetvis hemmagjorda. Då vet man exakt vad som är i, och vill man så går det att krydda lite mera som man vill. Kanske pigga upp med lite het chili eller något annat. Det går att använda Mamma Scans köttbullar, men det får endast bli på undantag, ingen vana. Man får inte på något sätt tappa smaken på sina egna hemmagjorda goda köttbullar, om det så är sin egna mor som gjort dom, eller du själv.

Julköttbullar


Så här till julen kan man alltid krydda upp sina köttbullar lite extra, kryddpeppar och nejlikor. Om inte annat så sprider det sig en ljuvlig doft i köket när man gör sina köttbullar. Bara det lockar ju till denna högtid.

Vad är viktigt när köttbullar tillverkas?Ja, det viktigaste kan jag tycka, är att man inte blandar köttfärsen för länge. Då bildas nämligen proteintrådar, och köttbullarna blir sega och tråkiga. Kör definitivt inte färsen i någon form av köksmaskin, då kan du lika gärna gå till ICA eller COOP och köpa färdiga. Du ska behandla din färs, så som ett litet barn som behöver den bästa och omtänksam omvårdnad. Försiktigt lägger du i alla ingredienser, och blandar så pass att det är en jämn smet. Sedan avslutar du den delen, och steker på dina köttbullar, då får du de ljuvligaste, och du kan dessutom tänkas bli julens hjälte. Det är ett svårt uppdrag som ligger på den som skapar köttbullarna till julen. Misslyckas du så får du stå under granen som en skampåle. Det är ofta därför männen inte ska göra sig till i köket. Utan låta den som är mest van att låta den personen ansvara för köttbullarna, julens viktigaste ingrediens. Den vana personen vet hur man hanterar en bra färs, och vad som händer om man är ovarsam.

Mannen vid grillenMännen är ganska vana att stå vid grillen. Där behövs inga större finesser. Det är egentligen bara att få fart på värmen. Och lägga på det som ska grillas, om det sedan blir svart eller ogrillat, det har mindre betydelse.

Köttbullar i stekpannan
Köttbullar i stekpannan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sexton − 1 =