Dragör – En pärla alldeles nära

Dragör - En pärla

Dragör – En pärla

Dragör dök upp på dagens agenda. Jag har icke besök den lilla orten, några kilometer söder om Köpenhamn. Men det kommer att ske alldeles strax, jag lovar. Läste en artikel om staden i Svenska Dagbladet och följde upp med att läsa mer om staden.  Som du säkert noterat på bilden, så påminner det om en annan stad, som ligger mig varmt om hjärtat, Visby. Och med den danska gemytligheten, så kan det bara bli bra.

Dragör – Ta sig dit!

Jag läser att man enklast tar buss 350 från Norreport i Köpenhamn, och vips, 45 minuter senare ska man glida in på torget i Dragör. Det kan inte bli enklare, ja om man nu har förmånen att bo i de södra delarna av vårt avlånga land. Tåget över till Köpenhamn, och så är man nästan på plats.

Vad att göra i staden?

I Dragör ska det ätas glass, den ska vara berömd långt utanför stadsgränsen. Är det lite stabilare saker som behövs, ja då är Beghuset eller Strandhotellet att föredra. På det senare ska det finnas rum för uthyrning. Det känns bra att veta. Det är ännu okänt för mig om jag blir så pass förtjust av platsen att jag behöver övernatta. Inom kort ska jag ha svar på den frågan. Jag ska till Köpenhamn inom två veckor, i ett annat ärende, men jag kan säkert passa på att ta en liten utflykt till Dragör och äta ett smörrebröd.

Hamnen

Staden blev under andra världskriget en viktig plats för de danska judarna, som kunde fly över Öresund härifrån. Till minne av de drygt 700 judarna som flydde härifrån, ligger fiskekuttern Elisabeth K571 kvar i hamnen. Det var med denna båt skepparen Einar Larsen tog med sig drygt 70 personer över Öresund 1943. Han blev året efter tvungen att själv fly.

Hamnen används idag för betydligt trevligare saker. På morgonen kommer några av de få kvarvarande fiskebåtarna i hamn, med dagens lunch för många.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fyra × fyra =