Cykla i Europa

Sugen på att cykla i Europa? Bra, det finns massor med cykelväger, de som jag i första hand tänker på är Eurovelo, en massa cykleväger genom många av Europas länder. När jag kliver in på sidan ska jag inte ljuga och säga att jag inte blir sugen, för det blir jag, verkligen. Jag som knappast cyklat mer än till närmaste ICA-butik, kan nog inte riktigt ha koll på hur mycket vind och backar det finns i Europa. Mitt första mål detta år, och det var samma förra året, var att cykla mellan Visby och Klintehamn, på den nya fina cykelvägen, där den sista delen Västergarn – Klintehamn invigdes förra halvårsskiftet. Men av en massa okända anledningar så kom jag aldrig iväg. Nu tänkte jag ändra på det, och åtminstone ta dessa små sju mil i ett svep, en bra början.

Cykla i hela Europa?


Tittar du in på Eurovelos hemsida så kan du hitta turer från norr till söder, från öst till väst och det mesta däremellan. En bit runt medelhavet lockar mig, det är en resa på 750 mil, från Andalusien i Spanien till Cypern. Eller varför inte Östersjön runt. Nu är det inte bara Östersjön utan även Bottenviken och finska viken. Resan ska vara omkring 900 mil, cyklar jag tio mil om dagen så är det 90 dagar med ont i rumpan. Tar man sig an en sådan gigantisk runda, så måste man också vara ödmjuk mot sig själv, och lägga in lämpliga delmål, där man kan ta sig hem ifrån. Kul. På den baltiska kusten och en bra bit upp i Finland så kan man ju alltid ta färjan, på den svenska sidan går det tåg, och söderifrån finns det nog hela tiden möjligheter att tuffa med tåget, eller kanske en buss. Turen kräver sin planering, det vill jag lova, den ska dessutom in ett stycke i Ryssland, som jag vet sedan tidigare att det är lite knöligt, men inte omöjligt. En lösning är att ta färjan mellan Tallin och Helsingfors, så är ett problem mindre. En liten förkortning är genvägen Vasa – Umeå. Det sista låter väldigt långt norrut, men det blir betydligt kortare än att ta runt hela Bottenviken, Haparanda både är och låter längre norrut, det vill säga ännu längre hem.
Det är inte alltid naturen lockar, jag fick boken “Världens bästa cykelvägar” det är Lonely Planet som gett ut den. Jag bläddrade i Europa och fann, till min milda glädje två vägar som hade öl som tema. Funderar man lite, så hamnade dessa ölvägar ganska naturligt på sina platser, den första temavägen rör sig i Bayern, södra Tyskland och den andra runt den Belgiska ölhuvudstaen Brügge. Bayernresan är på drygt 20 mil medan den Belgiska varianten är knappt nio mil. Från Nürnberg till Rothenburg rör sig denna sträcka, där det ska finnas ett bryggeri per kilometer. Jag tror inte orken tryter om jag nu ska stanna på alla bryggerier och smaka, det är snarare frestelsen att smaka lite mera.
Gillar du att cykla? Återkom då ofta till denna blogg. Jag är nyfiken på fenomenet, och ska undersöka det jag kan om att cykla i Europa. Du har säkert redan listat ut att jag gillar mycket i Europa. Att kunna cykla runt lite här och där kommer att fylla mina ögon med massor av intryck. Runt några fina Alpsjöar, med Bodensjön i första led, lockar redan nu. Där har jag ju varit en del, och vet då hur vackert det är. Så blir det tre länder, Tyskland Schweiz och Österrike, bara den kombinationen lockar. På samma sätt kan man också vandra. Det lockar mig inte på samma sätt som att cykla. Har du inte möjlighet att cykla så kan du säkert lära dig mera om Europa och alla dessa vackra platser som du kan besöka med bil eller tåg.

Cykla i Europa
Cykla i Europa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

17 − sexton =