Chartres Huvudstaden för lampor och parfym.

#FotbollsEM2016

Chartres – Kultur i massor

Cirka tio mil söder om Paris ligger den lilla staden Chartres med cirka 40 000 innevånare. Staden är mest känd för sin katedral, sin ljussättning och anses även vara parfymens huvudstad.
Katedralen är upphov till att inlägget kommer idag, den 10 juni. Det är nämligen exakt 822 år sedan större delen av staden och katedralen brann ner. Men det var ett segt folk som bodde i staden och man återuppbyggde givetvis katedralen. Mellan åren 1198 och 1220 byggdes den. Kyrkan har enorma glasmålningar, sammanlagt 2 600 m2. En del ska vara utförda av Marc Chagall. Det ska finnas en bit tyg som ska ha tillhört Jungfru Maria. Sedan 1979 är katedralen med på Unescos Världsarvslista.

Parfymer kommer ju ursprungligen från Mesopotamien och Egypten, men kunskapen togs över av romare som utvecklade teknikerna mera. På något sätt förknippas Frankrike med parfymer, och då är Chartres dess huvudstad.
”Lights of Chartres” är ett evenemang som visar upp cirka tjugo av stadens monument. I vissa fall tillsammans med musik. Organisationen heter LUCI (Lighting Urban Community International ), som idag har ca 70 medlemmar och 40 stödjande medlemmar. Projektet leds från Göteborg och går ut på att ljussätta staden. I Chartres har man utnyttjat detta, framförallt sin ståtliga katedral, men även en del andra monument. Från den 16 april till den 8 oktober är denna föreställning igång. Du kan antingen promenera runt eller åka ett litet stadståg.

Enligt hemsidan ska de centrala delarna vara på 64 hektar och stäcker sig från katedralen ner till stranden på floden Eure. Det finns således en hel del att utforska, så sätt då av ett par dar så att du verkligen hinner med. Som vanligt i Frankrike så finns det många restauranger och de allra flesta är givetvis av mycket god kvalité. Så du kan pausa ofta, och fylla på av det goda.

Notre Dame de Chartres

Notre Dame de Chartres

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fem × två =