Český Krumlov – En pärla väl värd att besöka!

En ny önskan att besöka – Český Krumlov

Där, nästan vid gränsen mot Österrike, ligger den lilla staden Český Krumlov. Man brukar säga att det är en miniatyr av Prag. Ja, du vet säkert att Prag tillhör mina favoriter, och när jag då får läsa ett sådant omdöme, ja då hamnar Český Krumlov direkt på min önskelista över platser i Europa som jag vill besöka..

En tragisk historia

Český Krumlov ligger i det som kallades Sudetenland. Området tillhörde Tjeckoslovakien. Men för att förhindra kriget, så gav västmakterna, i första hand Frankrike och Storbritannien upp Sudetenland till Tyskland via Münchenöverenskommelsen hösten 1938. Det visade sig ju vara ett misstag. Men Český Krumlov hamnade då hos det tyska riket. När så kriget var slut, så var det många av stadens innevånare som förlorat livet, vilket i sin tur gjorde att det stod många hus tomma. Allt ägdes av staten och i det kommunistiska Tjeckoslovakien var underhåll icke satt på högsta prioritet.
När så kommunismen föll, i början av 1990-talet, ja då satt stadens styrande med en massa förfallna hus i sin hand och icke ens tjeckisk krona hade man att renovera för. Då lät man privata ägare ta över husen, eller åtminstone en del av husen. 1992 kom man med på Unescos Världsarvslista, sådant som innebär förpliktelser. Renoveringar har skett och numera ser staden, enligt de uppgifter jag har, mycket välmående ut.

Staden som är Prag i miniatyr

Český Krumlov är en ganska liten stad, cirka 15 000 innevånare. Men man har en ståtlig borg och man har Moldau (Vltava på tejckiska) rinnande genom sig. Över Moldau går det givetvis en hel del broar. Kanske ingen är lika känd som Karlsbron i Prag. Men de kan väl bli.

Dagens Český Krumlov

Mycket ska vara renoverat och men detta ska vara gjort med varsam hand. Liksom i Prag, så finns det en hel del fasadmålningar, något som ofta är mycket vackert. Det ska finnas ett större museum efter stadens store konstnär, Expressionisten Egon Schiele, som bodde och tillbringade en hel del tid här. Vidare ska det finnas ett MC-museum, det mesta kommer från Jawa (Icke kaffet, utan den tjeckiska framgångsrika MC-tillverkaren). Ett nyöppnat munk och nunnekloster är tillgängligt för besökaren.

Det finns, som du ser, en hel del att titta på, och ett besök bör säkert omfatta ett antal dagar. Staden ska ha omkring en miljon besökare per år. Ja med tanke på att det ligger cirka två timmars bilfärd från Prag, Wien och Saltzburg, ja då förstår du att det ligger ganska centralt. Jag slog på en känd hotellsajt och hittade minst trettio olika hotell. När staden har så många besökare finns det väl, som vanligt, risk för att det är fullt under de mest attraktiva tiderna när Europa har ledigt, Augusti. Men resten av året bör det finnas hyfsat med plats.

Vill du läsa mer om staden, titta in på deras officiella hemsida – Český Krumlov.

Český Krumlov - väl värd att besöka

Český Krumlov – Väl värd att besöka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fem − 5 =