Sista dagen i Mars

Planera för Cadiz eller Athen


Och jag undrar ännu om det kan tänkas bli någon liten utfärd söderut, till Europa. Jag såg på TV i går, det var någon som ville flytta från UK till solkusten. Man visade olika objekt från Cadiz. Jag var tvungen att slå fram det på kartan och noterade ganska snabbt att det ligger på exakt den väg som jag planerar vår höstresa i år. Dessutom på en lite egen ö en liten bit från kusten. Det låter väldigt lockande. Det sägs att staden är den äldsta i Europa, som är bebodd hela tiden, och en av de absolut äldsta sjöstäder, jag antar att man där menar hamnstäder. I vart fall anlagd av feniserna på 1100talet Före Kristus. Bara en sådan sak gör staden väl värd ett besök.

HotelsJag blir ju lite ivrig när jag hittar ett sådant här ställe, så jag klevb in direkt och kollade på en vecka i September. Det fanns en hel del. Vad jag förstår så ligger gamla stan och själva centrum i den norra delen, och där fann jag åtminstone två lägenheter som skulle kunna passa oss, den ena för 4350 sek och den andra för 5054, båda utan avbokningsmöjligheter. Så därav skippar jag dessa alternativ, jag kan ta utan avbokning om vi är på väg, och har möjligtvis nästa dag som ankomst, men bokar jag tidigare, så ska det finnas möjlighet att avboka.

Planera resan till CadizTar vi bilen så är det drygt 300 mil från Rostock, och det tar trettio timmar enligt Google maps. Erfarenheten säger att det tar säkert fyra fem dygn, vi vill upptäcka flera saker när vi reser. Det går att resa tåg, Hur man reser med tåg i Spanien kan inte Google, det får man lösa på annat sätt, troligtvis inga problem, men mellan Rostock och spansk-franska gränsen tar den 34 timmar. Och sedan ska du igenom hela Spanien. Jag gjorde en snabb sökning på Google och kom fram till att det tar knappt tolv timmar, från San Sebastian till Cadiz. Så tåget tar då sammanlagt cirka 46 timmar, nästan fyra dygn. Tja, hoppas dom har mat.

Spanien ligger långt bortDet är när man sitter och planerar lite så här, som jag inser att Spanien ligger väldigt långt bort. Men det avskräcker nog inte oss. På vägen ner och hem, passerar vi vackra länder som Belgien (där måste man gilla gamla medeltida städer) Frankrike (God mat och gott vin, Tyskland, (Det robusta) och att upptäcka. När vi sätter oss i bilen, välpackad, så kommer förväntningarna redan när vi låser ytterdörren. Det byggs upp hela tiden, ju närmare den svenska gränsen vi kommer. När så första landet dyker upp, ofta Tyskland, eller Polen, tidigare var ibland Danmark först ut, så känns det riktigt skönt. Så dyker de platser upp som vi läst om, vi vet numera ganska väl vad vi vill uppleva. Och ser till att vi upplever detta. Kanske bara en bra restaurang, eller någon mäktig byggnad. När så sker, betyder inte resans längd något, och ska vi uppleve hela Europa, så gäller det ju att ta även de platser som ligger lite avsides- Cadiz kan tillhöra den kategorin.Borta på andra sidan Medelhavet, österut, ligger Grekland, som var det första landet hustrun och jag nämde när vi planerade resorna. Det är tjugo år sedan, vi har ännu inte kommit dit. Det får bli nästa år. Jag ser på Maps att det är något närmare till Athen än till Cadiz, om vi utgår från Rostock. Och då passerar vi sådana skönheter som Berlin, Wien, Belgrad, Skojpe och kanske ett instick i Tirana, innan vi når Pireus och tar oss ut i den grekiska övärlden. Det är väl egentligen bara att börja planera, så får vi se vad som händer. Då nästa höst måste väl ändå pandemin ha upphört. Så trodde jag förra året vid den här tiden, att det i år skulle vara öppet att resa igen. Men det finns risk att jag får ställa in skorna igen, och bara planera och längta.

Tåg till Cadiz tar tid!
Tåg till Cadiz tar tid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fem × 4 =