Bil i Schweiz

Att köra bil i Schweiz är en ganska häftig upplevelse. Det är tunnlar och alpvägar om vartannat, och så bjuds det på vidunderliga vyer. Den enda nackdelen, som jag ser det är vägavgifterna. Ska man bara passera Schweiz kostar det 35€ (40 CFH), ungefär 350 kr. Ska du dessutom passera i någon av de stora vägtunnlarna, S:t Bernard eller S:t Gotthard så blir det ytterligare avgifter där.

Schweiz ligger där det ligger. Mitt i Europa. Det innebär att det på många ställen blir väldigt hög belastning på genomfartslederna. Stillastående bilköer på ett antal timmar är inte ovanligt. Kör du på sommaren genom landet, ja då kan det vara värt att fundera på mindre vägar. Dels för att du får enorma naturupplevelser, och dels för att du slipper både avgifter och i de flesta fall köerna.

Schweiz är lite drygt 20 mil från norr till söder. Du tar dig igenom det på några timmar, om du kör motorväg och utan köer. Kör du småvägar lär det väl ta fem – sex timmar. Men med en hel del häftiga upplevelser som du får med dig i bagaget.

Reglerna för bilkörning är ungefär som i övriga Europa. Du ska vara nykter (0,5 promille) ha svenskt körkort, och max 120 km/h på motorväg. Vanliga vägar har 80 km/h. Blir du stoppad för någon företeelse, är det bara att hala upp plånboken. Polisen i Schweiz tar kontanter.

Motormännen i Schweiz

S:t Bernhardtunneln

Trafikinfo

Ingenbohl Schweiz

Ingenbohl Schweiz